Volop lente!

Beste allemaal,

In onze tuin is het goed te zien, de lente is op volle stoom. De jonge merels zijn al uitgevlogen, de koolmeesjes in het vogelhuisje piepen steeds harder ( vader en moeder koolmees worden steeds magerder) en de kastanjes bloeien. Als de kastanjes bloeien, is de grote lente-knal, zeg ik altijd. En ook dit jaar klopt het.
Vandaag is officieel de tweede ijsheiligendag. 12 mei: Sint Pancratius. Nu zijn we allang begonnen met de verkoop van de eenjarige, vorstgevoelig planten maar je ziet: Officieel hadden we moeten wachten tot 14 mei. Al die haast is eigenlijk nergens goed voor. 
Heerlijk hoor, het grasveld bommetjevol met bloeiers. En weet je wat me opvalt? Jullie kopen planten die nog niet bloeien. Jullie weten al: Dat komt allemaal goed binnen nu en een week of twee. Echt heel leuk om te zien dat jullie elkaar ook tips geven. ” Deze moet je kopen, die had ik vorig jaar ook, bloeit de hele zomer en mooiiiii!”  Ik hoor het allemaal en geniet. Waar ik vroeger heel vaak moest uitleggen dat het écht wel goed komt met dat groene plantje, dat het verandert in een bloemenbom binnen een paar weken, hoef ik nu weinig meer te zeggen. Jullie weten het al, ervaring van vorige jaren.
Gerda en ik hebben ongeveer 130 soorten gekweekt. Ik heb net de lijst nog doorgenomen en zie dat vrijwel alles gelukt is. Behalve eentje. Helaas, Mina wilde niet kiemen. We hebben hem drie keer gezaaid maar nee. Mina was halsstarrig en werkte niet mee. Mina is de Spaanse vlag, de Mina lobata. Een eenjarige klimmer. Volgend jaar is ze er weer bij hoor, reken maar!
Gelukkig zijn andere klimmers wel goed gelukt dus keus was er. Ik zeg “was” want een aantal zijn alweer uitverkocht.
We dachten dat we echt veel te veel planten hadden gekweekt. Alles kwam ook zo massaal op, je gooit een bakje vol zaailingen ook niet weg dus hop, weer vlijtig verspeend. Duizenden, duizenden zaailingen zijn door onze handen gegaan. Veel van jullie hebben gezien hoe vól de kassen waren. En nu? Nu vullen we alleen maar bij. Kratten vol mooie planten worden weer neergezet. 
Elke dag roep ik: “Wàt? Is die al op?”  Soms kan ik het niet geloven en loop over de hele kwekerij om dat soortje te zoeken, ik had er toch 4 kratten van? Maar nee hoor, opperdepop. Wat heerlijk dat jullie ook zo genieten van al die soortjes, al die verschillende bloemen, vormen en geuren.
Eenjarige bloeiers hebben echt mijn hart. Nu, in mei, met mooie temperaturen, ben ik vergeten dat ik in april (in de gure noordenwind) mopperend stond af te dekken.  ” Moppermopper, volgend jaar doe ik het niet meer, brr wat is het koud, bah, ik wil naar binnen, moppermopper…..”  Ik ben het allang vergeten. Het resultaat telt. En dat is op dit moment een weiland vol met planten en bloemen. Gerda en ik zijn trots op ons harde werken. 
Ik richt me nu op de hoogzomerbloeiers, de grote jongens. De Salvia Amistad, Love and Wishes, Rockin Sky Blue en nog meer verrassingen. Een aantal soorten staan al opgepot te groeien in de koude kas. Als het goed is hebben we straks 6 of 7 soorten en kleuren ala Amistad. Gewoon de mooiste kiezen. Ze groeien heerlijk door nu.
Kom maar snel kijken naar al dat moois, niet te lang wachten, het gaat hard!
Geniet van de lente, die duurt nog een week of zes. En dan hebben we nog de hele zomer voor ons. De leukste tijd van het jaar!
Tot snel, veel groeten van ons samen, Marcel en Margriet.