Juni, de maand van bloei en belofte!

Dag allemaal!

Vanmiddag kreeg ik van 3 mensen te horen: Je laatste stukje is van 18 mei, wanneer schrijf je weer wat, ik vind het zo gezellig om te lezen. Jullie weten dat ik altijd erg goed luister, gehoorzaamheid is mijn tweede naam, vooruit met de geit!
Als eerste dacht ik: ” Huh, 18 mei?  Ik heb voor mijn gevoel vorige week nog iets geschreven”.  Mooi niet, de tijd vliegt echt voorbij hier. Het is ook echt druk. Gezellig! Alles groeit, alles ontwikkelt, de tuin wordt steeds mooier, de eenjarigen vallen in de smaak, we verwonderen ons samen over alle kleuren, vormen, bloemen die te zien zijn in de eenjarigenkas. Wat een bloeigeweld barst daar nu los! Het is grappig om te zien dat “ervaren”  eenjarigenliefhebbers de planten groen kopen, zonder bloemetje. Die weten wel wat er aan zit te komen. De nog jongere kopers wachten tot er bloei is, een bloem is belangrijk in de keuze.  Omdat wij “koud” kweken, niet in een verwarmde kas, ontwikkelen de planten zich zoals het hoort. Ze zijn stevig, wat kleiner dan plofplanten maar vergis je niet, ze gaan echt los en zullen presteren. In de hele zomer! ( het is nog geen zomer, 21 juni pas). Ik zie het al gebeuren in onze eigen plantvakken, de planten daar zijn al minstens twee keer zo groot als 3 weken terug, veel bloeien al. Het feestje gaat beginnen!
Ook de Dahlia’s hebben het weer overleefd in de volle grond onder een strodekje. Dat doen we al twee jaar zo. Omdat we op zand tuinieren, durven we dat wel. Er was dit jaar 1 Dahlia die niet terugkwam, gelukkig was dat een exemplaar dat ik al kwijt wilde. Prachtige bloemen maar te slappe stelen, altijd maar hangen.  Nu hebben we daar Bananarama neergezet. Al was het alleen al om de naam. ?Met dank aan Karin die hem gewokt toch niet zo lekker vond. ( als dit vragen bij u oproept, het verhaal is hier op de kwekerij te horen). Dank je wel, Karin!
Verder lopen we eigenlijk de hele dag te blozen. We krijgen veel complimenten en daar zijn we heel blij mee. We werken ook echt hard om de planten zo sterk en goed mogelijk op te kweken. Dat is soms een hele uitdaging. Wind, droogte, ineens vette plensbuien….ga er maar aan staan als plant. 
Wat me ook opvalt is jullie bereidheid om even te wachten op een mooie soort die nog staat te groeien. Planten laten zich niet dwingen, ze zijn klaar als ze klaar zijn. Zo is het gewoon. Het komt vanzelf.  
En het belangrijkst, waar ik heeel blij mee ben: Jullie vragen steeds explicieter naar biologisch gekweekte planten. Bijen- en vlinderplanten.  Wij hadden hier altijd al een grote klantenkring die juist hier kwamen, omdat we bio kweken. Die kring wordt steeds groter. Goed! Fijn! Zo moet het! 
We zijn inmiddels ook leverancier geworden van Bio-Kultura. We verkopen de potgrond en de tuinaarde-compost. Goed spul. Geen afgegraven veen. ( waarbij enorm veel CO2 vrijkomt). Kijk maar eens naar de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over potgrond.  Heel leuk en leerzaam. Kijk dan meteen nog even de uitzending over bijen- en vlinderplanten. Daar word je een beetje verdrietig van. Maar we ploegen voort. We gaan door op de enige juiste weg. En jullie lopen mee op die weg, de groep wordt steeds groter. Samen maken we Nederland groener. ( en Duitsland, Denemarken, Frankrijk, België, Zwitserland, Zweden, het talenknobbeltje wordt hier wakker geschud op de kwekerij) 
Hebben jullie trouwens gemerkt hoe de gemeentes bezig zijn met mooie bermen en rotondes? Geef ze complimenten, laat merken hoe je dit waardeert. Wat zijn er prachtige bermen te zien! Dat willen we! Wat een goede ontwikkeling is dat.
Als laatste: 18 juni is de Open Tuinendag van Groei en Bloei. Er zijn ook een aantal tuinen in Sint Pancras opengesteld. Ga er even langs, deze mensen lopen al weken hagen te snoeien en onkruidjes te wieden om hun tuin zo mooi mogelijk te presenteren. Die inzet moet beloond worden! Wij doen ook mee, als kwekerij en als tuin. Welkom! Voor alle adressen die meedoen, ook in Alkmaar, kunt u kijken op www.alkmaar.groei.nl 
Dat was het voor nu, ik kom snel weer in de lucht, veel groeten, Margriet.