update Margriet 18-08-2021

Lieve allemaal!

Het is alweer half augustus, dat betekent dat we nu nog een week of vijf in de zomer zitten. Een lastige zomer dit jaar. Ook hier zijn de extremen wat meer te merken. Vooral de wind. Pffffffff! De mensen die mij goed kennen weten dat ik echt niet blij wordt van wind. En zeker niet als de planten juist hun hoogte beginnen te bereiken. Zowel op de kwekerij als in de tuin is het gewoon alle hens aan dek bij die puistige windvlagen 7-8. Je ziet ineens je mooiste Dahlia zielig geknakt, de plant waarop je zat te wachten, die knoppen maakte is ineens uit de grond gerukt en vette grote bloeiende pollen zien eruit alsof er een dikke trol in heeft liggen rollen. Nou ja. Aan wind is gewoon niks te doen, het is uitzitten en daarna de schade bekijken. Wat we wèl doen: We sjouwen de hoge bloeiers allemaal de kas in. Ik laat mijn werk niet in 1 windvlaag afknakken. No way! Jullie begrijpen dat Marcel en ik heel wat afgesjouwd hebben deze zomer. Het leek wel iedere week een dag raak. 2021: windjaar. Morgen zetten we weer vlijtig alle planten buiten die geschuild hebben in de kas. Voor de zoveelste keer.

Nu de leuke berichten: Marcel heeft besloten om te stoppen met zijn vaste baan en zelf een bedrijf te starten. Samen doen we de kwekerij maar hij is ook beschikbaar voor tuinwerkzaamheden. We kregen die vraag zo vaak hier: “ Kunnen jullie ons niet helpen in de tuin?” Het antwoord was dan vaak nee, de wil is er wel maar de tijd ontbreekt. Nu is het antwoord JA. Ook bij nieuw aan te leggen tuinen kan er nu ook de “aanplantservice” geleverd worden. Vraag gerust naar alle mogelijkheden!

Verder verandert hier zo langzamerhand het een en ander. Onze kippen zijn verhuisd naar het weiland, ze hebben een prachtig nieuw hok met een achterwand van onze kunstenaar Friso. Kom het bekijken.

De ruimte die nu vrij is gekomen gaan we gebruiken voor meer planten, bomen en struiken. Ik heb vooral het idee om wat meer bomen neer te zetten, vooral mooie bomen die geschikt zijn voor de kleinere tuin. Daar is veel vraag naar, mensen vinden die keus vaak lastig.

Er zal getegeld gaan worden, waar nu worteldoek ligt ( het pad naar de achtertuin) zal tegelpad worden. En er komt een nieuwe kas! De tunnelkas die dit voorjaar drie keer de lucht invloog ( weer die wind) zal worden omgebouwd tot schaduwkas. Daar mogen de schaduwplanten in de voorraad rustig groeien tot ze klaar zijn. Op de plek van de oude kas komt een nieuwe. Dat geeft ons de mogelijkheid om in het voorjaar alle aparte eenjarigen ( die ik zo graag kweek, die jullie allemaal zo leuk vinden!) goed te beschermen tegen de kou. Het werd gewoon een beetje te vol in de twee kassen die we al hebben. De kwekerij groeit! Ik ben al zaden aan het winnen en ook nieuwe aan het verzinnen voor volgend jaar, sterker nog, ik ben al vaste planten aan het verspenen. Dat gaat gewoon door.

Wat zijn de bogen met eenjarige klimmers mooi! We krijgen veel complimenten. De Spaanse Vlag ( Mina lobata) wordt veelvuldig bewonderd. Hij is ook echt supermooi. En dan te bedenken dat deze plant ergens begin juni als klein eenjarig plantje tegen de bogen is geplant. Hij is al ver over het midden en nog lang niet klaar! De Cobaea scandens groeit en bloeit tegen de klippen op. En de Rodochiton heeft even getwijfeld maar is nu ook al halverwege de bogen. Dat is altijd zo leuk aan eenjarige bloeiers, ze gaan zo lekker snel en bloeien zo uitbundig, ik zou ze nooit willen missen. En de gloednieuwe Cosmea, Apricot Lemonade, wauw! Ik koester de planten, zal zaden oogsten en hij zal hier volgend jaar ruim voorradig zijn, reken daar maar op!
Ik krijg meer kasruimte en die is in mijn hoofd al vol, hihi.

Afgezien van de wind……wat een fijn en leuk seizoen tot nu toe! Wat hebben we het gezellig samen. Ik geniet van alle mensen die blij van het erf gaan met de bakfiets zo geladen dat er écht geen plant meer bij kan.

Ook fijn dat mensen steeds meer gaan waarderen dat we biologisch kweken. Het is voor ons eigenlijk zo gewoon dat we het niet eens meer altijd vertellen. Natuurlijk kweken we groen. Kijk naar al het leven in de tuin, is er een andere manier dan?
Way of life. En we worden beloond door een rustig evenwicht in onze tuin. Nee, we hebben geen slakkenvraat. Nee, onze Dahlia’s worden niet opgevreten. Hoe dan? Kom maar kijken, kom maar vragen. We geven heel graag alle info. Dat is de kracht van de kwekerij. Tijd, aandacht, info. Niet bezig zijn met zoveel mogelijk planten uit de grond sleuren en verkopen. Dat is niet ons doel. Er zijn belangrijker dingen.

Tot slot, het is toch weer een lang verhaal geworden….?….We komen in het tijdschrift Groei en Bloei. Ergens in het voorjaar van 2022. De foto’s zijn al gemaakt. Dat is al het derde tijdschrift! Oh wat ben ik er trots op! Het is eigenlijk een beetje onwerkelijk dat mijn lieve kwekerijtje zo in een groot landelijk tijdschrift komt. Ik zie het nog met ogen van de beginnende, gepassioneerde Margriet die 20 jaar geleden gewoon maar ergens begonnen is. Niet gehinderd door enige kennis en alleen gezegend met groene vingers. Maar ik moet nu toch ook echt inzien dat het al veel meer is geworden. Ik ben er ook zo blij mee. Erkenning voor je passie is echt een heel fijn gevoel.
En zo sluit ik maar af. Me ineens ook realiserend dat ik het eigenlijk steeds leuker begin te vinden. Is dat niet het allerbelangrijkst?

Lieve groet, Margriet.