Start seizoen 2021

Lieve allemaal!
We zijn weer begonnen! Op 20 maart, een half uurtje nadat de officiële lente was begonnen, ging de vlag weer uit, de borden buiten en de hekken open.
Dat jullie echt zaten te wachten hebben we gemerkt! Al heel veel mensen teruggezien, gehoord hoe de winter is verlopen bij iedereen en lentekriebels gedeeld. Wat is het fijn om weer richting het mooie warme weer te gaan. Ik zie de sierappel al uitlopen en de knopjes aan de haagbeuk zwellen. De perzik staat al een week in bloesem!
Op de kwekerij is het natuurlijk druk nu. De planten gaan altijd voor, dat zijn de hoofdrolspelers hier. Maar er zijn nog meer klussen……De kaartjes bij de planten zetten, labels printen, de nieuwe website bijwerken. Zo langzamerhand begint de routine er toch wel weer in te raken. De overweldigende hoeveelheid soorten krijgt een plek op mijn harde schijf ?. Over twee weken weet ik precies waar alles staat. Tot die tijd is mijn grote schrift mijn beste vriend.
Als ik achter op het erf loop, in de voorraad, word ik heel blij. Daar staan allemaal planten te groeien, prachtige soorten waar ik me op verheug. Ze zijn al heel mooi op weg, als de dagen echt gaan lengen en de temperaturen wat hoger worden gaan ze goed doorwortelen. Dan komen ze vanzelf op de website. Blijf dat dus goed in de gaten houden.

In de grote koude kas staan nu de eenjarigen te groeien. Hij staat helemaal vol, er kan écht geen plant meer bij. Ze zien er heerlijk stevig uit. Nu nog klein maar dat gaat heel snel, ze zullen over een week of vier-vijf klaar zijn. Op dat moment gaan we heel goed de voorspellingen volgen, als de vorst uit de lucht is mogen ze verkocht worden. ( zie vorig jaar……weten jullie nog……vorst op 14 mei, de laatste ijsheilige ?) We zijn gewaarschuwd!
Ik kan nu alvast zeggen dat het toppertje van vorig jaar, de lieveling in de eenjarigenborder, Cosmea Cupcake, heel goed opkomt! Wat een leuke plant en wat een eindeloze bloei! Mijn vriendin Pauline heeft uit haar tuin in Frankrijk de zaden geoogst. Van mijn eigen planten. Prachtig rijp en heel veel! Witte, roze en een kruising van wit met roze. Ze zullen allemaal wel een vleugje hebben, des te mooier!
Ook de Lobelia die zo mooi blauw is, dat lichtgevende intense blauw, is er weer. Vorig jaar moest ik nog snel een paar van die mooierds voor mijn eigen potten pakken, anders waren ze uitverkocht. Ik heb er nu meer gekweekt, ik hoop iedereen blij te kunnen maken met die mooie Lobelia.
Dit alles over een paar weken. Voor nu: de vaste planten beginnen mooi op te komen. Sommige met een hele toef groen, andere laten nog maar nét een puntje zien. Dat komt allemaal goed. Het is nu 24 maart, de winter is amper voorbij. We gaan de goede kant op, eerst dit weekend de zomertijd, fijn dat de avonden weer langer worden!

Ik ga snel weer naar buiten, de planten roepen. Tot ziens op de kwekerij!
Groet, Margriet.