Na regen komt zonneschijn!

Lieve allemaal,

Bij een regenbui in de zomer zeggen we hier altijd: ” Goed voor de planten!” Daar zijn we mee opgehouden de afgelopen weken. Het kan te gek. Gelukkig, op het moment dat ik dit schrijf, gloort de hoop aan de horizon en krijgen we de zomer gewoon weer terug. Dus, lieve mensen, geef niet op. Knip, verzorg, geef voeding en wacht op de zon. De planten zijn nog steeds groeikrachtig. Vergeet niet dat het nu begin augustus is. De zomer duurt nog een week of zeven. Zomer! Geen herfst nog, echt niet. Op de kwekerij zien we dat ook. De hoogzomerbloeiers geven gas en bloeien geweldig. ( is die regen toch ergens goed voor…..) 

Wat is het fijn dat jullie gewoon blijven komen, de eenjarigentuin bewonderen en dat we samen onze verwondering uitspreken over planten die in een tijdsbestek van drie maanden dit laten zien. ” Huh, in maart gezaaid en nu al zò groot?” Ik hoor het elke dag. Eigenlijk ben ik een eenjarigenkweker. 😉  Wat heb ik een voorliefde voor dat groeigeweld, de bloemen, de kleuren! Maar goed, dit alles vertellend moet ik nu ook vertellen dat we écht geen eenjarige bloeiers meer hebben. Nul, zero, nada. Alles is op. Gelukkig maar, jullie kennen mijn zorgen over de enorme hoeveelheden die gekweekt waren en weer een nieuw baasje moesten vinden. Ik kan jullie vertellen dat ik volgend jaar met een zeer gerust hart enorme hoeveelheden bloeiers zal gaan kweken.  Ik weet wat jullie prachtig vinden, ik weet welke plant de x-factor heeft. En die zullen hier zijn. Volgend seizoen. Reken maar van yes!
Nu de kwekerij op dit moment: we hebben dus alleen nog maar vaste planten. En die hebben echt op hun donder gehad. Pffffffff. Wind, extreme droogte, zomerstorm, regen tot op het bot. Het is een raar seizoen! En die planten blijven je trouw aankijken. “Ik doe écht mijn best hoor, Margriet. Ik kan er ook niet veel aan doen”. Ach, ik hoor het ze zeggen. En weet je. Die planten zien er best goed uit. De storm zorgde voor wat bruin blad ( dat zie je pas later, afgerukt door wind, week later bruin) Mijn scherpe schaartje is mijn beste vriend op het moment. Jullie denken toch niet dat ik dat heuptasje als fashionstatement draag? Overal waar ik ga, pak ik de schaar, zelfs in gesprekken met jullie in de tuin. Ik knip en blijf knippen. Ik denk dat velen van jullie nu zullen knikken, ja, inderdaad, ze stond maar te knippen…..😀
Okee, genoeg met dat geklaag over hollandse zomer. Ik ben een optimist. We krijgen een geweldige augustus. Ik verwacht jullie op de kwekerij om de nazomerbloeiers te bekijken. Juist in een tijd dat je thuiskomt van vakantie en denkt: Hmmmmm, dat kan beter, inderdaad! Dat kan beter! Kom maar kijken in onze tuin, op de kwekerij. Veel planten geven juist nù gas en gaan stijgen en bloeien. Ik heb het wel vaker gezegd………ik vind onze tuin het mooist in augustus en september.
Beleef het mee. Loop een rondje. Verbaas je over alle kleuren. Enne…..ik zie steeds meer vlinders de laatste dagen. Hoe geweldig is dat na een voorzomer zonder vlinders? Daar word ik echt blij van.

Wees welkom. Tot snel!

Veel groeten, Marcel en Margriet.