Hoogzomer!

Lieve allemaal,

Ja, we zijn er weer! Even een paar dagen genoten in Brabant. Op vrijdag en zaterdag waren we alweer geopend en hoorden we dat jullie ons hadden gemist. We kunnen ook eigenlijk niet weg. 😉
Terwijl wij lekker in Brabant aan het genieten waren, was er weeeeeer een lekker stevig windje aan het waaien. Arme Mirella. Ze had het er maar druk mee, alle planten rechtop zetten en water geven. De schaduwkas die bij de grote storm al een knak had opgelopen legde ook nog het loodje en zakte gewoon door zijn hoeven. Die hebben we eerst maar afgebroken. De nieuwe staat alweer klaar om opgebouwd te worden. Zo blijf je lekker bezig.
Voor wat betreft de planten: ze staan er, gezien alle wind en droogte, mooi bij. De eenjarigen zijn nu echt zo goed als uitverkocht. Nog wat goudsbloemen en kiss me over the garden gate en dat is het wel zo’n beetje. Dat is snel gegaan! Als ik terugdenk aan half mei, het legen van de kassen, alle eenjarigen naar buiten, zoveel planten, zoveel kratten, iedere keer verzonnen we nóg een plekje om ze neer te zetten, afgeladen vol stond het grasveld. En nu staat er vrijwel niets meer. Opperdepop!

Grote favorieten dit jaar: Cosmea. We hadden ongeveer 13 soorten, weg zijn ze. En al heel snel. Ook de Zinnia en de prachtige Gazania waren rap vertrokken. Lobelia in die hemelsblauwe kleur fietste ook zo het erf af. Ach, eigenlijk gingen alle soorten (90!) als een trein. Ik vind het zo leuk dat jullie de eenjarigen waarderen, de aparte soorten kopen en merken hoe leuk het is om instant een tuin te planten die na een paar weken al bloeit en daar maanden mee doorgaat. Jammer dat de wind niet zo meewerkte, ik heb veel moeten knippen, geknakte stelen ruimen en heel veel rekjes moeten prikken voor de broodnodige steun. In juli kun je echt nog flink knippen hoor, geef niet op, alles groeit weer terug. De zomer is nog maar 1 maand oud.
Onze Dahliaborder staat nu echt te stralen. Weinig schade daar. Prachtig, al die kleuren en vormen. Er staan nu iedere dag verse bloemen in ons huis. Ook dat is genieten, schaartje mee en plukken maar!
Ons bloemenhofje is nu echt op zijn allermooist. Zelfs als je geen planten nodig hebt is het een feestje om even tussen de bloemen te dwalen. Welkom!
Deze week gaan we weer veel vaste planten bijplaatsen. Alle planten die we hebben opgepot in de lente, zijn nu klaar voor de verkoop. We kruien wat af, heen en weer naar de voorraad. Kijk op de website, daar zal alles vlot worden ingevoerd.

Ik krijg vaak de vraag: Kan ik nu nog wel planten? Ik weet niet zo goed waar die vraag vandaan komt, alsof we met zijn allen denken dat je in de lente moet planten en dat het daarna voorbij is. Niets is minder waar. Vaste planten, gekweekt in een pot, kun je het hele jaar planten. Behalve als het vriest. Natuurlijk zijn er goede en minder goede momenten om te planten. Op een snikhete dag zou ik persoonlijk even wachten. Ook zou ik een Gaura niet vlak voor de winter in de grond zetten. Er is dus niet echt een wiskundige regel, het hangt ook af van de soort plant. Maar over het algemeen kun je tot eind oktober vrijuit planten, daarna even goed opletten wát je plant en hoe de vooruitzichten zijn qua kou en vorst. Uiteraard geef ik daar ook advies over.
Maar juli, augustus en september, geen zorgen, lekker planten en water geven. That’s it.

Genoeg gekletst, geef de eenjarigen voeding en water dan presteren ze tot diep in de herfst.
Tot ziens op de kwekerij!
Veel groeten van ons beiden, Marcel en Margriet.