Harde lockdown

Lieve plant- en tuinliefhebbers!

In de laatste dagen van 2020 zit ik aan mijn werktafel te typen. Gisteren hebben we gehoord dat we in een harde lockdown gaan. Omdat een mens altijd het eerst en primair reageert op de gevolgen die dat op zijn of haar persoonlijk leven heeft, was mijn eerste gedachte: “ Gelukkig is het winter!”

De kwekerij is dicht, de natuur is in rust en ik hoef niemand teleur te stellen. Tegelijk kwam de gedachte: Wat gaat de dagbesteding van onze zoon doen? We weten het op dit moment nog niet maar als de scholen dicht gaan zal ook de dagbesteding voor verstandelijk beperkte mensen wel op slot gaan. Alweer…..

Terugkijkend naar 2020 moet ik zeggen dat het hier op de kwekerij eigenlijk heel erg leuk was. Veel mensen gezien, gesproken en geholpen een goede plantkeuze te maken. Het was een goed jaar voor de kwekerij. Heel veel tuinen getekend, beplantingsplannen gemaakt en resultaten gezien van eerder aangelegde tuinen. Wat is dat leuk werk! Als ik in de nieuwe Vroonermeer-noord rij ( vaak) is er bijna in elke straat een border of tuin van mij te vinden. ? En er komen er nog drie bij, hopelijk nog in 2020. Ik geniet heel erg van het ontwerpwerk, het is enorm fijn als de zorgvuldig uitgekozen combinaties ineens in het echt in een tuin staan. En inderdaad mooi blijken te zijn.

Op de kwekerij is nu alles netjes weggezet. Alle planten rusten uit en sterven af. Over een paar maandjes komt alles weer boven en begint het feest opnieuw. Ik moet nu gaan bedenken welke planten er gekweekt gaan worden, welke eenjarigen gezaaid en gestekt, welke planten groeien de pot uit, zitten klem en moeten gescheurd worden. Dat werk gaat, zolang het niet vriest, gewoon door.

Marcel, mijn man (u heeft hem vast weleens gezien) heeft besloten om ook af en toe mee te helpen met het inplanten van nieuwe tuinen. Er is veel vraag naar hulp bij het planten, die kunnen we nu ook leveren. Vraag gerust naar de mogelijkheden. We hebben samen heel veel zin in het nieuwe seizoen!

Nieuw in de achtertuin, bij alle vaste planten borders, is de rozenborder. Net ingeplant, van elke soort die ik kweek staat nu ook een exemplaar in onze tuin. Zo kunt u nog beter uw keuze maken. En ik verheug me nu al op al die prachtige kleuren en geuren! Sommige zijn tweekleurig, andere gaan richting blauw ( rhapsody in blue…..zoek hem maar eens op) en weer andere geuren de tent uit. ? Ik hoop echt dat ze in het eerste jaar al goed hun bloemen laten zien. Voor me ligt een ontwerptekening om de rozen goed te combineren met vaste planten, ik kom iedere keer weer uit bij hoge blauwe riddersporen, het lijkt wel of mijn hoofd op slot zit en alleen maar riddersporen wil. Gelukkig staan er prachtige lichtblauwe èn donkerblauwe op de kwekerij te groeien dus dat moet goed komen. Kom maar kijken in mei/ juni of ik daadwerkelijk de rozenborder heb aangevuld met ridders. ?

Eens even denken…..wat zal ik nog meer vertellen?
In ieder geval wil ik jullie allemaal bedanken voor het afgelopen kwekerij-jaar. Zoveel lieve mensen, kadootjes, stekjes, zaden, zoveel leuke gesprekken. Ondanks de donkere Corona-wolk die het hele jaar boven ons hoofd hing, hebben we ook gelachen, veel gelachen! We hebben ijsjes gegeten in de hitte ( weten jullie nog, zo plofheet!), kopjes koffie gedronken, kippen bewonderd en eitjes geraapt, met de imker samengewerkt in een echt pak, zelfs een dansje gedaan op afstand ?. Het is een gezellig erfje hier. We genieten er elke dag van. We voelen ons echt gezegende mensen dat we op zo’n mooi plekje mogen wonen.

Voor het komende jaar wens ik jullie allemaal gezondheid. Dat allereerst.
Vervolgens wens ik jullie allemaal veel groen, bloemen die bloeien, geluk in de tuinen en zonneschijn. ( met ‘s nachts een buitje malse regen).
Tot snel in het voorjaar!

Veel groeten, Margriet.

en……..oh ja, bericht gehad, de dagbesteding blijft open!