Eenjarige bloeiers en ijsheiligen

Beste allemaal!

Respect. Respect voor alle bikkels die in de koude noordenwind planten kwamen uitzoeken op de kwekerij. Samen met ons onder alle afdakjes bij weeeeeeer een (hagel)bui. We treffen het even niet. Alweer een noordstroming, net als vorig jaar. Oei, toen kon ik die noordenwind niet meer uitstaan! Nu lijkt net nog tot donderdag te duren, dan gaat de wind in de zuidhoek zitten. Heerlijk!
Mijn grote hobby, (not), eenjarige planten afdekken met vliesdoek, is weer uit de kast gehaald.
En daar gaat mijn verhaal over. Eenjarige planten en kou. Ik merk dat mensen niet zo goed begrijpen dat de eenjarige planten nog niet verkocht worden.  Ik zou haast zeggen: Here we go ( over een best wel ingewikkeld onderwerp in 1 minuut….)
Eenjarige planten zijn geweldig. Ze bloeien en bloeien en bloeien. Ik kweek ze met veel liefde, ik hou van de groei en ontwikkeling, het zaaien en opkweken en vervolgens het maandenlang genieten van al die noeste arbeid. Ons bloemenweiland is een bewijs dat eenjarigen echt fantastisch zijn.
Maar….ze kunnen echt geen vorst verdragen. En met vorst bedoel ik eigenlijk: alles onder de 5 graden. April is dus meestal te vroeg om eenjarigen te verkopen of planten. En dat bewijst dit noord-weekje weer. Guur, koud, noordenwind. Dat vinden ze echt niet fijn. Ze moeten in de kas blijven en rustig doorgroeien. Ze gaan dood als ze nu dag en nacht buiten zouden staan. Dat kan niet. Echt niet. In Nederland hebben we een tijdstip bepaald, gebaseerd op jarenlange statistieken. Een tijdstip waarop er eigenlijk vrijwel geen kans meer is op nachtvorst. En dat, lieve mensen, dat zijn de ijsheiligen. De ijsheiligen hebben ook een datum die elk jaar hetzelfde is. Van 11-14 mei. Daarna zijn we veilig.  Dan kunnen we los gaan.
Nu is er ook sprake van opwarming en klimaatverandering. De ijsheiligen zijn dus officieus ( niet officieel) een weekje naar voren geschoven. Daarbij komt nog dat wij aan de kust wonen en daardoor ook nog wat meer speling hebben. Eind april, begin mei zal ongeveer het richtpunt zijn.
Wij willen niets liever dan het grote feest beginnen. Alles de kassen uit! Hieperdepiephoera! Ik kan niet wachten. Maar ik moet me verbijten, netjes afdekken in de koude nachten en op mijn handen gaan zitten.
Geloof me, wij houden alle weersites in de gaten. Als het kan, gaan we meteen los. Dan komen alle mooie Cosmea’s, Zinnia’s, Lathyrus, Nemesia en Diascia meteen in de verkoop. ( en nog 100+ soorten meer)
We willen graag dat jullie mooie, sterke planten kopen. Die enorm gaan presteren. Dus……nog even geduld. Dat geduld zal beloond worden, onze planten worden netjes afgehard en kunnen tegen een stootje.
Want, o, wat hebben we een zin in bloemen en potten vullen. Ik ook!  Ik misschien nog wel het meest. Ik begrijp het, echt. Maar wees verstandig. Het is pas over twee maanden zomer. En die duurt drie maanden. De natuur laat zich niet dwingen. Voor sommige dingen moet je het hoofd buigen en rustig afwachten, dat kan niet omdat je er zo’n zin in hebt.
Gerda en ik zijn nog steeds druk bezig met oppotten en verspenen voor onze Plantenmarkt op 5 mei. Ik weet bijna zeker dat we dan, op 5 mei, de hele kwekerij vol hebben met eenjarige planten. Alles wat je leuk vindt, is er dan. Zo lang de voorraad strekt uiteraard, bij eenjarigen is op ook echt op.
Je moet ons zien staan, gebogen over al die planten, kijkend naar de groei, wijzend naar planten die nu al los gaan en beginnen met knoppen maken. Er is niets leuker dan dat! We genieten volop van de kweek.
 Het volgende bericht zal gaan over zon en warmte, over bloemen en volop lente! Zullen we dat afspreken?
Ik heb er zo’n zin in! Het lijkt wel of die laatste loodjes altijd het zwaarst wegen. Laat ons maar afdekken en goed zorgen voor alle eenjarige planten. Dan hebben jullie straks een tuin vól bloemen.
Bovenstaand verhaal gaat over de eenjarige bloeiers. De vaste planten, no problem. Daar kun je gewoon voor komen, die gaan als de brandweer.
Heel veel groeten, tot snel, Margriet.