De kwekerij gaat weer open!

Joehoe! 

Eindelijk, de lente begint weer!
Op vrijdag 22 maart gaan we weer open. Jullie kunnen niet wachten, gezien de bezoekjes, mailtjes en appjes. 😊👍
Wij hebben er erg veel zin in. Nog even de laatste puntjes op de i zetten. We werken alle planten door, alles krijgt voeding, winterbruin wordt geknipt en we checken heel goed de doorgroei. Na de natte, natte winter hebben sommige planten het zwaar. Die mogen even revalideren. Morgen wordt het erg mooi, een prachtige dag om de rozen aan te pakken. Dikke handschoenen aan en snoeien maar…………
In het vorige bericht schreef ik nog dat de kassen maagdelijk leeg waren.  Dat is voorbij.  Twee grote kassen staan al helemaal vol met nieuwe planten, kas drie zal snel volgen en kas 4 is ook al gerealiseerd. Ik ben zelfs al aan het verspenen, alles groeit als kool. 
Ik denk dat het weer net zo zal gaan als andere jaren…….”Help! Waar moet ik heen met al die planten?”  Om dan in mei te roepen dat er planten bij moeten komen omdat alles zo snel het erf afgaat.
Ik kan jullie beloven dat de selectie eenjarige bloeiers geweldig is. Weer meer soorten, kleuren en vormen. Nieuwe planten, nieuwe soorten. Jullie weten dat de eenjarigen mijn hart hebben, het wonder van zaaien in maart en vervolgens vanaf juni bloeien tot de winter is gewoon fantastisch. En gelukkig weten jullie dat ook. Twintig jaar geleden riep ik in de woestijn maar dat is voorbij. (stttt……er komen zelfs al mensen vragen naar eenjarigen…)
Luister goed. Vanaf ongeveer half april zullen de sterkste eenjarigen in de verkoop gaan. Dat zijn de Calendula’s ( goudsbloem) , Centaurea’s (korenbloem) en wellicht alvast wat Diascia’s. Verder is het ècht wachten tot de kans op nachtvorst weg is. Dat is half mei. Omdat we aan de kust wonen smokkelen we er altijd een weekje af. Begin mei. Met het oog voortdurend op weeronline, knmi, buienradar en nog een paar van die leuke weerwebsites. Eenjarige bloeiers kunnen niet tegen vorst. Instant dood. U bent gewaarschuwd. Er liggen niet voor niets hele grote lappen vliesdoek klaar om af te dekken in de koude kas als de temperaturen in de nacht onder de 4 graden gaan.
Bovenstaand gaat natuurlijk over de eenjarigen. De vaste planten hebben daar allemaal geen last van. Die gaan gewoon hun gang. Komen al groot boven of piepen nog maar nèt boven de grond. Sommige soorten bloeien al volop, nu al! Kom het maar bekijken en bedenk goed dat wij een kwekerij zijn die biologisch en koud kweken. Zoals het hoort. Zoals het ook gaat in je eigen tuin. Hier geen plofplanten. Elke bij of vlinder zal blij zijn. Geen middelen. En is dat niet het aller, allerbelangrijkst? 
Laat me weten, ik weet in ieder geval zeker dat wij op de goede weg zitten. Al twintig jaar. We zien het aan het evenwicht in onze eigen tuinen. Geen slakkenovermacht. Vogels, egels, kikkers, salamanders, padden, het gevolg van doorzetten, consequent keuzes maken. Het werkt! Echt!  Ik geloof dat uit de grond van mijn groene hart. En nu zeg ik “geloof” maar dat is eigenlijk fout. Ik WEET het omdat ik voor mijn ogen zie gebeuren.
Laten we dit seizoen weer een feestje maken. Met veel groei, bloei, kleuren en geuren.
De start van al dit moois is op 22 maart. We kijken er naar uit om jullie weer te ontmoeten.  Enne…..heb je biologische compost of potgrond nodig? Kom gerust, we zijn die mensen in die blubberkleren achter op de kwekerij, te herkennen aan zwarte nagels. 😊
Tot snel! Marcel en Margriet.