De kop is eraf

Lieve allemaal,

De kop is eraf. Vanaf 21 maart draait de kwekerij weer en zie ik veel lieve mensen terug. Wat me opvalt is dat iedereen zo voorkomend is, zo lief voor anderen, wat geduld betracht bij wachten als er meer dan 5 klanten zijn, kortom: Dat gaat allemaal heel erg goed! Dank jullie wel! Tuinmensen zijn lieve mensen, dat wist ik allang.

Wat de planten betreft: Die trekken zich nergens wat van aan en doen gewoon wat ze moeten doen…..groeien! Het is ondanks de paar warme dagen toch nog wel relatief koud, gelukkig gaan we nu een “ gewone” lenteweek in met mooie temperaturen en een zonnetje. In de nachten dekken we nu de eenjarigen nog af met vliesdoek, onder de 5 graden doen we dat altijd. Overdag staan de kassen wijd open om de planten goed af te harden. Dat geeft mooie, gedrongen planten die ontploffen als de kou uit de nachten is. Elk jaar moeten we veel mensen nog uitleggen waarom we de ijsheiligen aanhouden en niet al begin april eenjarigen verkopen.

Ik ga het nog een keertje vertellen ?: eenjarige planten zijn fantastisch. Ze groeien, bloeien en zetten zaad in 1 tuinseizoen. Echt een feestje in de tuin. En van vorst ( lees: temperaturen onder de 5 graden) gaan ze dood. Dus het is voor een kweker altijd een beetje hollen met die eenjarigen. ( waarom doe ik het nog…..) Kas dicht bij koude noordenwind overdag, afdekken ‘s avonds als je al zo moe bent, alle klanten uitleggen waarom ze nog niet verkocht worden….( want bij Intratuin staat alles al….) Waarom doe ik dat nog?
Nououou, lieve mensen, kom maar eens kijken naar onze eenjarigenborder over een week of zes. Wauw, en dat gaat gewoon 6 maanden door. Want bloeien, dat kunnen ze! Ze moeten ook wel, ze krijgen geen tweede kans. Ze willen bloeien, zaad zetten en zich voortplanten.
Het assortiment hier op de kwekerij is ietsje anders dan bij de tuincentra. Ik kweek juist die mooie planten die je níet overal kunt krijgen. Daarin onderscheidt de kwekerij zich.
Ik houd de temperaturen met argusogen inde gaten. Als de twee-weekse voorspelling geen vorst meer laat zien, ga ik los. Hier aan de kust is dat gelukkig altijd ietsje eerder dan de officiële ijsheiligen die op 11,12,13 en 14 mei vallen. Meestal eind april. Dus nog maar twee weekjes!
Dus, een heel klein beetje geduld, het komt goed. Absoluut!

Ik hoop maar dat jullie niet los zijn gegaan in de afgelopen warme dagen want vannacht is het 2 graden. En morgen 4. Dat trekken de petuniaatjes niet. Kwekersgoudmijn noemen we dat. Twee keer planten kopen. Hier zult u dat niet meemaken. Hier wordt alles netjes verkocht zoals het hoort. De klanten worden beschermd tegen hun verlangen naar bloemetjes. Die bloemetjes komen er, wees niet bang. En maanden lang. Als er geen koude nachten meer zijn, okee?
Volgend jaar ga ik dit vast weer schrijven. ?

Let goed op: bovenstaand verhaal gaat over eenjarige planten. De vaste planten kunnen gewoon gekocht en geplant worden. Sommige komen nog maar net bibberend boven. Het is nog vroeg, we zijn nog maar drie à vier weken na de winter. Het lijkt niet zo, maar de planten weten het echt beter. De grote groeiknal is er nog niet, die komt nog. Let maar op, als de kastanjes bloeien, dan is de grote knal.

Veel tuingroeten, keep safe, ik denk aan alle lieve klanten die noodgedwongen thuis moeten blijven. We hebben en houden contact! Hou vol.
Veel groeten, Margriet.